Funkcje, równania i nierówności
Dawid: 5 krótkich przykładów, funkcje, równania i nierówności drugiego stopnia(i trzeciego), proszę o
pomoc : )
Dla jakich wartości parametru m następujące nierówności są spełnione dla każdego x?
a) x
2 + (m+2)x + 8m + 1 > 0
b) mx
2 + 12x − 5 < 0
c) −x
2 + 2x + m < 0
Zad. Dla jakich wartości parametru m należącego do liczb rzeczywistych równanie
x
3 − 6x
2 − m − 5 = 0
jest spełnione przez dokładnie dwie różne liczby rzeczywiste?
I mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak, a nie inaczej?
Zad. ostatnie:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + mx
2 + m +2 = 0
ma cztery różne rozwiązania?
Głównie chodzi mi o objaśnienia dlaczego tak, a nie inaczej i jakich mechanizmów użyć, choć za
całość będę także bardzo wdzięczny
14 wrz 22:43
Kacper: o 23:00? a kiedy ja będę spał?
14 wrz 22:51
Tadeusz:
... mechanizm najważniejszy − włączyć myślenie

!
14 wrz 22:53
Kacper: Wszystkie zadania na "jedno kopyto" ostatnie tylko ma więcej warunków. Wszystkie na forum,
wystarczy poszukać. W internecie jest setki takich zadań zrobionych.
14 wrz 22:55
Ania: W 1) wszędzie delta musi być mniejsza od zera, żeby funkcja nie miała pkt. zerowych. Dodatkowo:
a) współczynnik c =(8m+1) musi być >0, bo a>0 i żeby Δ=b2−4ac była <0 to c>0
b) współczynnik a<0, żeby ramiona paraboli były skierowane w dół *,
c) analogicznie jak a) i b).
Δ mówi nam ile pierwiastków rzeczywistych posiada dana funkcją kwadratowa. Jeżeli:
Δ>0 to są 2 miejsca zerowe => funkcja przecina oś Ox w 2 pkt => przyjmuje wartości dodatnie i
ujemne,
Δ=0 jest jedno miejsce zerowe => funkcja styka się z osią tylko w jednym pkt => wartości są >=0
lub <=0
Δ<0 nie posiada miejsc zerowych => funkcja anie nie przecina osi ani się z nią nie styka =>
przyjmuje wartości albo dodatnie albo ujemne
*) Jeżeli współczynnik przy x2 jest liczbą dodatnią to ramiona paraboli są skierowane do
góry, natomiast gdy a<0 to ramiona są skierowane do dołu.
Zad.2
Szukasz Δ>0, bo tylko wtedy funkcja kwadratowa ma 2 pierwiastki rzeczywiste.
14 wrz 23:14