Udowodnij równosć
Janek: Proszę o pomoc.
Udowodnij równosć:
a) pierwiastek(21+12pierwiastków(3))−pierwiastek(21−12pierwiastków(3))=6
b) pierwiastek(45+20pierwiastków(5))+pierwiastek(45−20pierwiastków(5))=10
14 wrz 22:19
Kacper: teraz?
14 wrz 22:24
Maslanek: Zjedz najpierw kolację
14 wrz 22:25
Janek: Tak.

Spoko, mam jeszcze pół strony, ale reszta jest prosta, lecz czasochłonna. Tylko tutaj nie widzę
rozwiązania. Proszę o a), bo drugi pewnie będzie podobny.
14 wrz 22:27
Janek: Dziękuję, już jadłem Kacprze.
14 wrz 22:28
14 wrz 22:28
Janek: Maslanku*
14 wrz 22:28
Tadeusz:
√21+12√3−√21−12√3=6
21+12√3−2√212−144*3+21−12√3=36
42−2√9=36
36=36
14 wrz 22:31
Janek: Udowonij rownosc:
a) √21+12√3−√21−12√3=6
b) √45+20√5+√45−20√5=10
14 wrz 22:31
Janek: Dzięki. Mam problem z b):
45+20√5+2(2025−400*5)+45−20√5=100
90+4050−4000=100
90+50=100
140=100
Pewnie źle w pierwszej linijce.
Bo próbuję robić tak:
a+b=c
c2=a2+2ab+b2
14 wrz 22:52
PW: Kwadrat lewej strony to
45+20√5 + 45−20√5 + √452−400·5
14 wrz 22:58
Janek: Czyli zrobiłes
a2+b2+ab
a dlaczego nie 2ab?
14 wrz 23:01
PW: Oczywiście, pomyliłem się, po takiej poprawce widać, że L2 = 100
14 wrz 23:04
Janek: Faktycznie, cos miałem źle.
90+2√2025−2000=100
90+2√25=100
90+2*5=100
90+10=100
100=100
Dzięki wszystkim!
14 wrz 23:10