Warunki R-C
Teod: Zadanie z gatunku: Warunki Riemanna−Cauchyego
Dana jest część rzeczywista u(x,y)= x2 − y2 − x funkcji f(z), f(0)=i. Znaleźć f(z).
Zadanie mam rozwiązane do końca, niestety nie mam jednego kroku bardziej szczegółowo
rozpisanego przez co nie wiem, skąd się biorą pewne rzeczy. Od początku..
1) Korzystam z warunków do obliczenia pochodnych części urojonych po x i po y.
2)
dvdy = 2x−1
dvdx = 2y
3) Obliczam całkę:
/(2x−1)dy = 2xy − y + C(x)
I teraz zaczyna się krok, którego nie rozumiem. Czy może ktoś mi napisać jak obliczyć C(x)?
I dlaczego liczymy te całkę, a nie tą drugą?
14 wrz 21:22