rozwiąż równanie
ok: rozwiąż równanie.
x4 − 5x2 + 4 = 0
14 wrz 21:19
Hajtowy:
x4−4x2−x2+4=0
x2(x2−4)−1(x2−4)=0
(x2−1)(x2−4)=0
x=1 v x=−1 v x=2 v x=−2
14 wrz 21:23
Michał : wprowadź zmienną pomocniczą za x
2. Następnie rozłóż z delty
14 wrz 21:23
pigor: ..., może warto zauważyć, że x=1 zeruje ten trójmian, wtedy
np. tak :
x4−5x2+4= 0 ⇔ x
4−x
2−4x
2+4= 0 ⇔ x
2(x
2−1)−4(x
2−1)= 0 ⇔
⇔ (x
2−1)(x
2−4)=0 ⇔ (x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0 ⇔
x∊{−1,1,−2,2}...
14 wrz 21:25
oki:
a od razu Δ nie wystarczy?
Δ = 9, x2 = 1 ⇒ x = −1 lub x = 1
lub
x2 = 4 ⇒ x = −2 lub x = 2
14 wrz 21:25
Ajtek:
Można, tylko dwa rozwiązania są sprzeczne, które, dlaczego
14 wrz 21:26
Ajtek:
Sorry, nie było postu wyżej

.
14 wrz 21:30
Kejt: oj Ajtek, Ajtek..
14 wrz 21:30
Ajtek:
Cześć
Kejt, oglądam siatkówkę i na zadanka zerkam jednym okiem, to dlatego
14 wrz 21:33