rozwiąż nierówność
pl: rozwiąż nierówność kwadratową.
a) x2 + 2 √3x − 24 ≥ 0
b) −0,5x2 − √2x + 3 < 0
14 wrz 20:35
Ajtek:
Licz Δ.
14 wrz 20:36
Kacper: Δ i tak dalej
14 wrz 20:36
Ajtek:
Pierwszy

. Cześć Kacper

.
14 wrz 20:36
Hajtowy:
a)
Δ=(2√3)2−(−4*24) = ...
14 wrz 20:40
pl: a) Δ = (2 √3)2 − 4*1*(−24)
Δ = 4 √3 + 96
.... ?
b) Δ = (− √2)2 − 4*(−0,5)*3
Δ = 2+6=8
√Δ = √8 = 2√2
x1 = √2 − 2√2 / −1 = ....?
x2 = √2 + 2{2} / −1 = ....?
w tych miejscach się zatrzymuję i mam problem
14 wrz 20:41
Hajtowy: A ile to jest (2
√3)
2?
14 wrz 20:43
pl: 4√9
14 wrz 20:43
Ajtek:
W pierwszym źle wyliczona Δ (2
√3)=4*3

.
W drugim: niech
√2=

to w liczniku masz:

−2

=...
14 wrz 20:44
Hajtowy: Serio? A to od kiedy?
(2
√3)
2 = 4 * 3 = 12
14 wrz 20:44
Kacper: Ale przecież 4
√9=12

Nie wprowadzajcie go w błąd
14 wrz 20:46
Ajtek:
poprawka

W pierwszym źle wyliczona Δ (2√3)
2=4*3, zjedzony kwadrat za nawiasem.
14 wrz 20:46
pl: @Ajtek, w drugim będzie − 2√3 ?
14 wrz 20:48
Ajtek:
Ile to jest 1−2?
14 wrz 20:52
pl: − 1
14 wrz 20:53
pl: czyli √2
14 wrz 20:54
Ajtek: −√2/−1=√2 jeśli to było na myśli.
14 wrz 20:55
pl: a w pierwszym :
Δ = (2 √3)2 − 4*1*(−24)
Δ = 12 + 96
Δ = 108
√Δ = √108 = √12*9 ?
14 wrz 20:56
pl: tak, to było na myśli. x1 będzie √2 a x2 −3√2
14 wrz 20:57
Ajtek:
Tak i jeszcze 12=4*3
14 wrz 20:57
Ajtek:
Masz już miejsca zerowe w pierwszym przykładzie, rysujesz ośkę, zaznaczasz miejsca zerowe
rysujesz parabolkę i odczytujesz z wykresu rozwiązanie.
14 wrz 20:58
pl: hm, czyli jak to ma być z tym √108 ?
14 wrz 21:00
Ajtek:
√108=√4*9*3=2*3*√3=...
14 wrz 21:01
pl: czyli 6√3?
14 wrz 21:03
Ajtek:
14 wrz 21:03
pl: x1 = −4√3
x2 = 2√3
14 wrz 21:06
pl: a jeśli mam taki przykład
5x2 − 3x + 2 ≥ 0
Δ = −31
tzn że to równanie nie ma rozwiązań, tak?
14 wrz 21:08
Ajtek:
To x∊R, ponieważ f nie ma miejsc zerowych, ramiona paraboli są skierowane do góry.
14 wrz 21:19
pigor: ...,
a)
x2+2√3x−24 ≥0 /+27 ⇔ x
2+2
√3x+3 ≥ 27 ⇔ (x+
√3)
2 ≥ 9*3 ⇔
⇔ |x+
√3| ≥3
√3 ⇔ x+
√3≤ −3
√3 v x+
√3 ≥3
√3 ⇔
x≤−4√3 v x ≥2√3 ⇔
⇔
x∊ (−∞;−4√3>U<2√3;+∞. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
−0,5x2 −√2x+3< 0 /*(−2) ⇔ x
2+2
√2x+2−8
> 0 /+8 ⇔
⇔ (x+
√2)
2 >4*2 ⇔
|x+√2| >2√2 ⇔ itp. itd. jak wyżej . ..
14 wrz 21:19
Ajtek:
Całą parabola leży nad osią OX.
14 wrz 21:19