14 wrz 20:25
Krzysiek: wskazówka
x2=x2+2x+5−(2x+2)−3
i rozbić na 3 całki
14 wrz 20:39
Mila:
| | x2+2x+5−(2x+5) | |
=∫ |
| = |
| | x2+2x+5 | |
| | 2x+2 | | 3 | |
=∫dx−∫ |
| dx −∫ |
| dx = w trzeciej podstawienie [x+1=2t, dx=2dt] |
| | x2+2x+5 | | (x+1)2+4 | |
| | 3*2 | |
= x−ln(x2+2x+5) −∫ |
| dt= |
| | 4t2+4 | |
| | 6 | | dt | |
=x−ln(x2+2x+5)− |
| ∫ |
| = dokończ |
| | 4 | | t2+1 | |
14 wrz 20:40
qwerty: | | x+1 | |
−32arctg { |
| +C   |
| | 2 | |
14 wrz 20:47
Mila:
Dobrze.
14 wrz 20:55
qwerty: dzięki
14 wrz 20:58
qwerty: mozesz zapisac cały przykład od początku do konca jak powinien wyglądac zebym juz nic nie
pomieszała ?
14 wrz 21:00
Mila:
To
cd. 20:40
| | 3 | | x+1 | |
=x−ln(x2+2x+5)− |
| arctg( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | |
14 wrz 21:02
qwerty: dziękuje bardzo
14 wrz 21:03
Mila:
14 wrz 21:24