Równanie prostej
Ola: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty AB:
A(−1,−2) B(1,4)
oraz
A(−2,0) B(6,4)
Pierwszy przykład: podstawiam do wzoru, wychodzi mi metodą przeciwnych współczynników:
{−2=b
{4=b
−−−−−−−−−
2=b?
14 wrz 20:11
Tadeusz:
... ciekawie podstawiasz −
14 wrz 20:21
Tadeusz:
Podstawiasz do równania prostej ( kierunkowego)
y=ax+b
zatem:
−2=−a+b
4= a+b ⇒ 2=2b ⇒ b=1 itd
14 wrz 20:24
Olek:
y = 3(x + 1) − 2
y = 3x + 1
14 wrz 20:50
Olek:
Dziękuję Olu za wrzucenie tego arcytrudnego zadania na forum, miałem okazję wykazać się
wiedzą na wysokim poziomie (no bo skoro je rozwiązałem, a Ty nie mimo swojej niewątpliwej
inteligencji). Masz cos jeszcze w tym stylu? Z chęcią błysnę tutaj.
14 wrz 21:20