ułamki algebraiczne
wqed: 2x−3 + 4xx+2= 13 jak rozwiązać?
14 wrz 20:05
Kacper: wspólny mianownik?
14 wrz 20:07
Kejt: wspólny mianownik, albo założenie: x−3≠0 i x+2≠0 i wtedy mnożysz najpierw przez jeden
mianownik, potem drugi.
14 wrz 20:09
ktos: Dalej nie rozumiem.
14 wrz 20:14
Hajtowy:
Jaki jest wspólny mianownik?
14 wrz 20:15
wqed : Chodzi tu pewnie o zalozenie. Ale nie wiem jak o zapisac.
14 wrz 20:15
Kejt:
| 2 | | 4x | | 1 | |
| + |
| = |
| /*(x−3)(x+2) |
| x − 3 | | x + 2 | | 3 | |
14 wrz 20:16
wqed : Mam to rozwiazac z zalozeniem, nie ze wspolnym mianownikiem.
14 wrz 20:16
Kejt:
założenie to:
x ≠ 3 ∧ x ≠ −2 (z tego co napisałam w pierwszym komentarzu)
14 wrz 20:17
wqed : I jak dalej? 2*(x−3)(x+2) i tak wszystko?
14 wrz 20:17
Kejt: pierwsze już masz źle, zauważ, że x−3 się skraca z mianownikiem.
14 wrz 20:18
wqed: w odpowiedzi w podręczniku wychodzi x ∊ 1, 1 711
14 wrz 20:20
wqed: jak dojśc do takiej odpowiedzi?
14 wrz 20:21
Kejt: rozwiązując równanie

przemnóż tak jak podałam, a potem dodaj co się da.
14 wrz 20:22
wqed:
2x−3 *u {x−3}{1}*(x+2)
2(x+2) + 4x(x+2) = 13 * (x−3)(x+2)
2x+4+4x2 +8x= 13+x2+2x−3x−6
2x+4+4x2+8x−13x − x2− 2x +3x+6=0
3x2+ 11x − 13x +10=0
3x2 + 33+ 13 + 10= 0
3x2 + 323 +10=0
dobrze?
14 wrz 20:52
Kejt: błąd w drugiej linijce:
| 4x | |
| * (x − 3)(x + 2) |
| x + 2 | |
x+2 się skraca, nie x−3
14 wrz 20:58
wqed: mam w pierwszym mianowniku x−3 a w drugim x+2 czemu x+2 sie skraca a x−3 nie?
14 wrz 21:07
wqed: napisałaś ,,pierwsze już masz źle, zauważ, że x−3 się skraca z mianownikiem." teraz piszesz że
nie...
14 wrz 21:11
Kejt:
| 2 | |
| * (x − 3)(x + 2) = 2 (x + 2) |
| x − 3 | |
| 4x | |
| * (x − 3)(x + 2) = 4x (x − 3) |
| x + 2 | |
teraz jasne?
14 wrz 21:14
wqed: a 13 x (x−3) (x+2) jak obliczyć? mam pomnożyć pierw ułamek razy pierwszy nawias a co z
drugim?
14 wrz 21:22
Kejt:
wymnóż to co w nawiasach przez siebie, a potem całe równanie razy 3.
14 wrz 21:26
wqed: wyszło mi 11x2 −35x+18
obliczam delte ale wyszedł mi pierwiastek z 433...
14 wrz 21:38
wqed:
już mi wyszło. dzieki
14 wrz 21:45
wqed: pierwiastek z delty wyszedł mi 7, ale już x1 i x2 nie wychodzi taki jak w odpowiedzi.
14 wrz 21:50
Kejt: pokaż jak liczysz
14 wrz 21:56
wqed: tyle razy obliczalam to juz ze za kazdym razem wychodzi mi zle , za kazdym razem inne liczby.
Juz nie wiem ktore mam ci tu napisac
14 wrz 22:14
Kejt: pomyliłeś się najprawdopodobniej w znakach, powinno wyjść:
11x2 − 29x + 18 = 0
i z tego wyjdzie tak jak w odp.
14 wrz 22:18
Kejt: pomyliłaś* sorki
14 wrz 22:31