udowodnij
damian: Wykaż, że reszta z dzielenia przez 30 dowolnej liczby pierwszej nie jest liczbą złożoną.
14 wrz 19:32
Kacper: trochę pisania będzie
14 wrz 19:42
Kacper: masz jakiś własny pomysł?
14 wrz 19:43
damian: niestety, nic nie wychodzi
14 wrz 20:21
Kacper: Ok, to taka wskazówka:
Każda liczba naturalna n=30k+r, gdzie r∊{0,1,...,29}
Teraz trzeba rozpatrzeć kiedy liczba n może być pierwsza.
14 wrz 20:24
damian: liczba n jest pierwsza, trzeba wykazać, że r=p−30k nie jest liczbą złożoną, czyli jest liczbą
pierwszą albo jest równe 1, nie mam pojęcia co dalej..
14 wrz 20:57
Kacper: co jak r=0,2,4,6,...,28? liczba podzielna przez 2 (nie pierwsza)
co jak r=0,3,6,...,27? liczba podzielna przez 3 (nie pierwsza)
itd.
14 wrz 21:01
damian: już widzę, r nie może być podzielne przez 2, 3 ani 5, bo wtedy p dzieliłoby się przez 2, 3 lub
5, zatem r∊{1,7,11,13,17,19,23,29}. dziękuję za pomoc
14 wrz 21:16