...
Hondziarz: Dobra to jeszcze jedno i lecim na meczyk:
Dana jest liczba trzycyfrowa x. Liczba y powstaje przez zamianę cyfry jedności z cyfrą setek w
liczbie x. Uzasadnij, że różnica liczb x i y jest podzielna przez 9 oraz przez 11.
Nie umiem. Help
14 wrz 19:11
Kacper: jak zapiszesz liczbę trzycyfrową ?
14 wrz 19:13
razor: abc − x
cba − y
a+10b+100c−(c+10b+100a) = 99c−99a = 99(a−c) = 9*11(a−c)
14 wrz 19:13
Kejt:
x = 100a + 10b + c
y = 100c + 10b + a
x − y = 100a + 10b + c − 100c − 10b − a = 99a − 99c = 99(a − c) = 9 * 11 (a − c)
c.n.u.
niech będzie, że gotowiec.. leć na mecz
14 wrz 19:15
Kacper: krzywdę wam zrobię gotowce jedne
14 wrz 19:16
Hondziarz: Hahaha. Dzięki

Oczywiście przeczytam ze zrozumieniem
14 wrz 19:17
Kejt: ok, ale byle przed środą, bo mam wtedy poprawkę z fizyki
14 wrz 19:17
14 wrz 19:22