Skala
Rudek: POMOOCY! nie wiem jak zacząć to zadanie:
Na mapie w skali 1 :30000 powierzchnia jeziora wynosi 26 cm kwadratowych,oblicz rzeczywistą
powierzchnię tego jeziora na mapie w hektarach.
14 wrz 19:07
M.rek: k2=Polerzeczywiste/26 cm2
k to 30000
14 wrz 19:14
M.rek: Rozumiesz ?
14 wrz 19:14
Rudek: 30002 = 3000/26 cm2
?
14 wrz 19:20
Janek191:
P = k2* 26 cm2 = 30 0002* 26 cm2 = 900 000 000*26 cm2 = 23 400 000 000 cm2
1 ha = 100 m*100 m = 10 000 cm * 10 000 cm = 100 000 000 cm2
więc
P = 234 ha
=========
14 wrz 19:21
M.rek: yhm możesz to sobie sprawdzić na prostokątach o bokach 100 x10 i prostokącie o bokach
mniejszych o 10 . Stosunek pól wyjdzie ci 1000/10 czyli 100 Wymiary pomniejszyłes 10 razy
czyli 102 = 100.
Póxniej zamień sobie jednostki z km kwadratowych na ha
14 wrz 19:21
Rudek: Ok. Dziękuję za pomoc.
14 wrz 19:32
M.rek: n.m.z.c.
14 wrz 19:34
M.rek:
14 wrz 19:34