T. Tales
Sssss...:

Punkty A, C należą do jednego ramienia kąta o wierzchołku O, a punkty B , D należą do drugiego
ramion. Sprawdź, czy odcinek AB i CD są równoległe, jeśli OA < OC , OB < OD oraz
AB=4
CD=12
BC=2OB
wiem do trzeba z twierdzenia odwrotnego do talesa ale źle mi to wychodzi
14 wrz 18:46
Metis: Zapisz swoje obliczenia.
14 wrz 18:48
Kejt: nie masz tam nigdzie literówki? skąd wytrzasnąłeś BC?
14 wrz 18:49
Sssss...: BD *
14 wrz 18:51
Sssss...: no ale to wynika z rysunku
14 wrz 18:51
Sssss...: x ciągle mi wychodzi na zero
14 wrz 18:52
Sssss...: czemu ? Gdyż
a/a+b = x/y
więc :
2x/2x+x = 4/12
14 wrz 19:01
Sssss...: @up
15 wrz 15:22