całka podwójna
asd: Całka podwójna ∫∫(2x3+4y)dxdy ograniczona krzywymi y=x+1, y=−x2+1
Narysowałem, te krzywe, wiem ze punkt przecięcia będzie dla −1≤x≤0, a nie mam pojęcia jak
sprawa będzie wyglądała dla y ?
14 wrz 18:37
14 wrz 18:43
MQ: To jest całka iterowana.
Najpierw całkujesz po y w ganicach od y=x+1 do y=−x2+1, a potem po x w granicach takich jakie
podałeś.
14 wrz 18:43
Mila:

−1≤x≤0
x+1≤y≤−x
2+1
14 wrz 18:44
asd: Rozumiem, ze dla y, x+1 ogranicza z dołu, a −x
2+1 z góry ?
14 wrz 18:48
Mila:
Tak.
14 wrz 18:58
asd: | | 1 | |
Niestety wynik powinien wyjść |
| , a ja dostaje zupełnie coś innego. O to moje obliczenia: |
| | 3 | |
Policzyłem całkę nieoznaczoną po y:
∫(2x
3+4y)dy=∫2x
3dy+∫4ydy=2x
3y+2y
2
całka oznaczona:
1−x
2
[2x
3+2y
2]| = [2x
3−2x
5+4x
4−4x
2]−[2x
4+2x
3+2x
2+4x+2]=−2x
5+2x
4−6x
2−4x−2
x+1
Proszę o sprawdzenie tego fragmentu zadania, czy do tego momentu jest dobrze ?
14 wrz 19:17
14 wrz 19:26
asd: No tak, ale to mi nic nie daje, bo nei wiem gdzie jest błąd
14 wrz 19:31
Krzysiek: 2x3(1−x2)+2(1−x2)2−[2x3(1+x)+2(1+x)2]=
2x3−2x5+2−4x2+2x4−2x3−2x4−2−4x−2x2=
=−2x5−6x2−4x
14 wrz 19:35
asd: Nie kumam, tego działania 2(1−x2)2 tutaj trzeba skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia ?
14 wrz 19:54
asd: up
14 wrz 20:23
Mila:
jeśli y=x+1 to y2=(x+1)2=x2+2x+1
jeśli y=(1−x2) to y2=(1−x2)2=1−2x2+x4
14 wrz 20:33
asd: Dzięki wielkie
14 wrz 21:49
Mila:
14 wrz 22:06