...
Hondziarz: Wykaż, że
| √2−1 | | 5√2−7 | |
| =3√( |
| ) |
| √2+1 | | 5√2+7 | |
14 wrz 18:33
Hondziarz: Wykaż, że
| √2−1 | |
| =3√(5√2−7) / (5√2+7) |
| √2+1 | |
14 wrz 18:34
M.rek: Patrz (5√2−7) =(√2−1)3
Z mianownikiem podobnie . Rozumiesz ?
14 wrz 18:39
M.rek: z lewej strony usuwasz niewymierność, jak z prawej pozbędziesz się pierwiastka to na krzyż i
dalej sobie powinieneś poradzić
14 wrz 18:41
Metis: Zapisz prawą stronę w postaci takiej jak napisał Ci M.rek
Pierwiastek 3−stopnia zniesie potęgę.
14 wrz 18:44
Hondziarz: dziena, zrobiłem
14 wrz 19:06