matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Blue:
Na podstawie fragmentu wykresu funkcji f podaj iloraz różnicowy funkcji f w punkcie x=1 dla przyrostu h=(−3)
2
A. −
3
2
B.
3
4
C. −
3
4
D.
3
Rysunek:
http://i58.tinypic.com/17w9sl.png
14 wrz 18:31
Basia:
masz policzyć
f(x
0
+h)−f(x
0
)
f(−2)−f(1)
=
h
h
bo podstawiasz x
0
= 1 i h= −3 odczytujesz z wykresu f(x
0
+h) = f(1−3) = f(−2) = 2 i f(x
0
) = f(1) = 0 podstawiasz i masz
2−0
2
= −
−3
3
14 wrz 18:51
Blue:
Dziękuję
14 wrz 23:38