proszę o sprawdzenie
proszę o rozwiązanie: rozwiąż równanie 22x −4 * 2x + 10x − 4 * 5x = 0
ja nie wiem jak to rozwiązać wynik to x= 2
22x − 4 * 2x = 4 * 5x − 10x
i jak dale bo nic mi nie wychodzi
14 wrz 18:09
Janek191:
22x − 4*2x + 10x − 4*5x = 0
(2x)2 − 4* 2x + ( 2*5)x − 4*5x = 0
(2x)2 − 4*2x + 2x*5x − 4*5x = 0
2x*( 2x − 4) + 5x*( 2x − 4) = 0
( 2x − 4)*( 2x + 5x) = 0 ; 2x + 5x > 0
2x − 4 = 0
x = 2
=====
14 wrz 18:14
Mila:
10x=(2*5)x=2x*5x
22x−4*2x+2x*5x−4*5x=0
2x(2x−4)+5x*(2x−4)=0
(2x−4)*(2x+5x)=0
2x−4=0 lub 2x+5x=0 brak rozw. bo 2x+5x>0
2x=22
x=2
====
14 wrz 18:15
proszę o rozwiązanie: dziękuję nie wiedziałem co zrobić z 22x
14 wrz 18:33