prędkość
Ania11: Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26 km. motocyklista przebył tą drogę w
czasie 1,5 h krótszym niz rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/h mniejszą. oblicz, z
jaką prędkością jechał motocyklista, a z jaką rowerzysta.
10 lis 20:14
Mateusz: Omg znowu fizyka ale zrządzenie losu ale mimo wszystko pomoge więc tak
S = v*t
| | 26 | |
v motocyklisty = |
|
|
| | . t− 1,5 | |
v motocyklisty. − v rowerzysty. = 39
Podstawiasz do ostatniego równania wzor na v rowerzysty. i v motocyklisty.Dostajesz równanie
kwadratowe,
które po doprowadzeniu do najprostszej postaci wygląda tak
2t
2 − 3t −2 = 0
| | 26 | |
delta=25 t>0,czyli t = 2 − jest to czas rowerzysty,to jego prędkość v= |
| = 13 km/h
|
| | 2 | |
| | 260 | |
czas motocyklisty 2−1,5 = 0,5 h,a jego prędkość to |
| =52km/h
|
| | 0,5 | |
Prędkość motocyklisty jest większa od prędkości rowerzysty
10 lis 20:28
brgr: ≤Ω
16 lut 14:00
20 paź 13:56