Oblicz wysokość część podzielonego stożka
Barteepop: Stożek jest podzielony poziomo na dwie części o równej objętoci. Udowodnij, że jedna część jest
o około 26% wyższa niż druga.
14 wrz 18:01
Basia:

V − objętość całego stożka
V
1 − objętość małego stożka
z warunków zadania
| 1 | | 1 | | 1 | |
| πr2*h = |
| * |
| πR2*H /*6 |
| 3 | | 2 | | 3 | |
2πr
2*h = πR
2*H /:π
2r
2*h = R
2*H
z podobieństwa trójkątów
2h
3 = H
3
H = h*
3√2 ≈ 1,26h
h
2 = H−h = 1,26h − h = 0,26h
albo ja się pomyliłam, albo Ty źle przepisałeś treść
mnie wyszło, że wysokość h
2 stanowi około 26% wysokości h
czyli h jest wyższe od h
2 o około 300%
14 wrz 18:46
Janek191:

r
1 < r
oraz
| h1 | | h | | h*r1 | |
| = |
| ⇒ h1 = |
| |
| r1 | | r | | r | |
więc
| | 1 | | h*r1 | | 1 | | h*r13 | |
V1 = |
| π*r12* |
| = |
| π* |
| |
| | 3 | | r | | 3 | | r | |
| | 1 | | 1 | | h*r13 | |
V2 = V − V1 = |
| π r2*h − |
| π * |
| |
| | 3 | | 3 | | r | |
oraz
V
1 = V
2
14 wrz 19:11
Janek191:
Nie wyjdzie 26 % !
14 wrz 19:13
pigor: ..., widzę to może tak : niech h,h
2,H − wysokości stożków jak na rys.
ma
Basia, to z warunków zadania :
| | h | | 1 | | h3 | | 1 | |
( |
| )3= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ (h+h2)3= 2h3 ⇔ |
| | h+h2 | | 2 | | (h+h2)3 | | 2 | |
| | h | | h | | h | |
⇔ h23( |
| +1)3= 2h3 ⇔ ( |
| +1)3= 2( |
| )3 |
| | h2 | | h2 | | h2 | |
| | h | |
|
| = x, to (x+1)3= 2x3 ⇔ (x+1)3−(3√2x)3= 0 ⇒ |
| | h2 | |
⇒ x+1−
3√2x = 0 ⇔ (
3√2−1) x= 1 ⇔ (2−1) x=
3√22+
3√2+1 ⇔
⇔
x= 3√22+3√2+1 , stąd i z
(*)
h= (
3√4+
3√2+1)h
2 ≈
3,85h2 
? i nie wiem gdzie coś sknociłem
14 wrz 20:49
Kacper: pigor nie każ mi sprawdzać
14 wrz 20:51
pigor: ... czyli
h >h2 o około
285% 
co mówiła juz
Basia .
14 wrz 20:52
pigor: .. i chyba nie musisz sprawdzać ; cześć , pozdrawiam
14 wrz 20:53
Barteepop: Dzięki wielkie wszystkim. Ja na pewno dobrze przepisalem, ale może to rzeczywiście nauczyciel
źle sformułował zadanie i chodzilo mu o to, że wysokość jednej figury stanowi około 26%
wysokości drugiej.
W każdym bądź razie dzięki i jak się dowiem to napiszę.
15 wrz 19:02