układ równań
asdf: dla jakich paramtrów a rozwiazanie układu równan jest para liczb o róznych znakach
ax−y=−2
x+ay=7
14 wrz 17:37
ICSP: Proponuję metodę wyznacznikową.
14 wrz 17:39
Kacper: Znasz wyznaczniki?
14 wrz 17:39
bdziumzde5:
z 1) y = ax + 2
a
2x + 2a + x − 7 = 0
x(a
2 + 1) = 7 − 2a
rozne znaki jezeli x*y < 0
| | −2a | | −2a2 | |
x*y = ax2 + x = |
| * ( |
| + 2 ) |
| | a2 + 1 | | a2 + 1 | |
14 wrz 17:41
Janek191:
a x − y = − 2 / * a
x + a y = 7
−−−−−−−−−−−−−
a
2 x − a y = − 2 a
x + a y = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
( a
2 + 1) x = 7 − 2 a
−−−−−−−−−−−−
| | 7 − 2 a | | 7 a2 + 2 a | |
a y = 7 − x = 7 − |
| = |
| / : a |
| | a2 + 1 | | a2 + 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−
a
2 + 1 > 0
7 − 2a < 0 ⇒ 2a > 7 ⇒ a > 3,5
14 wrz 17:48
asdf: skąd masz ze 7 − 2a < 0 ?
14 wrz 17:51
Janek191:
Aby x było < 0 , musi być 7 − 2a < 0 ,bo a2 + 1 > 0
14 wrz 17:56
asdf: "Kacper: Znasz wyznaczniki?" znam nawet wyliczyłem tego x i y tylko niewiem co mam potem
zrobić bo jak podstawiam do tego wzoru x*y<0 to mi wychodzi −14a2+45a+14<0 i nie wiem co
dalej
14 wrz 17:56
asdf: janek a czemu x musi byc <0
14 wrz 17:57
asdf: ok juz mam bo z tego xy<0 wynika ze x<0 v y<0
14 wrz 18:00
Janek191:
II przypadek
x > 0 dla a < 3,5
| | 2 | |
y < 0 ⇔ 7a + 2 < 0 ⇔ a < − |
| |
| | 7 | |
więc
==========
| | 2 | |
Odp. a < − |
| lub a > 3,5 |
| | 7 | |
===========================
14 wrz 18:02