tożsamość trygonometryczna
artlfoo: Wykaż, że cos2x=(1−tg2x)/(1+tg2x)
14 wrz 17:26
Kacper: Tylko przy odpowiednich założeniach.
14 wrz 17:28
artlfoo: Tak. X≠π/2 + kπ, ale co dalej.
14 wrz 17:31
ICSP: | | cos2x − sin2x | | 1 − tg2x | |
cos2x = |
| = |
| (podzieliłem licznik i |
| | cos2x + sin2x | | 1 + tg2x | |
mianownik przez cos
2x)
14 wrz 17:32
Kacper: cos(2x)=cos
2x−sin
2x
Wygodniej chyba od prawej strony do lewej:
rozpisz
14 wrz 17:32
Kacper: Witaj
ICSP jak wolne?
14 wrz 17:33
ICSP: Witam

Troszkę nudno. Chyba przez te wakacje troszkę zgłupiałem
14 wrz 17:34
artlfoo: @Kacper wychodzi (cos2x−sin2x)/sin2x*cos2x
14 wrz 17:38
Kacper: Od strony prawej? To sprawdzaj, bo mianownik nie zniknie
ICSP jak to zgłupiałeś? Czym się to objawia?
14 wrz 17:43
ICSP: mam problem nawet z prostymi zadaniami
14 wrz 17:44
Kacper: Ale z jakiego poziomu? Liceum czy studia? Jak liceum to się nie dziwię, bo jak się nie ma do
czynienia na bieżąco, to łatwo zapomnieć
14 wrz 17:45
ICSP: Raczej z liceum
14 wrz 17:46
artlfoo: Ok, mam. Za wcześnie użyłem rozdzielności dzielenia.
14 wrz 17:47
Kacper: To naturalne i nie trzeba się tym przejmować

Wiedza wraca bardzo szybko

Ja gdybym na bieżąco korków nie dawał, to też bym wielu rzeczy nie pamiętał

I tak część rzeczy trzeba sobie przypominać. (Studia to inna bajka
14 wrz 17:48
artlfoo: Jak chcecie jakieś z liceum, to mam do rozwiązania jeszcze równanie w przedziale domkniętym od
π/2 do 2π.
√3sinx+cosx=√2
14 wrz 17:52
Kacper: Dzielisz przez 2

A potem magiczny wzór z tablic
14 wrz 17:53