ciągi
derek: ciąg arytmetyczny
a) a2+a6−14
a5=12
b) a2+a7=−25
a8=−23
14 wrz 17:14
Janek191:
a) (a1 + r) + ( a1 + 5r) = 14
a1 + 4 r = 12 ⇒ a1 = 12 − 4r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 a1 + 6r = 14 / : 2
a1 + 3 r = 7
(12 − 4 r) + 3 r = 7
r = 5
−−−−−−−−
a1 = 12 − 4*5 = − 8
−−−−−−−−−−−−−−−
14 wrz 17:20
derek: odtworzycie po kolei a1 + 4 r = 12? bo zawsze robię w układzie i usuwam 2a1 przez mnozenie
przez −1, a teraz?
14 wrz 17:30
derek: ok mam dziexx
14 wrz 17:39
derek: tylko B jeszcze bym prosił

b) a2+a7=−25
a8=−23
14 wrz 17:40
jakubs: a
2=a
1+r
a
7=a
1+6r
a
8=a
1+7r
============
a
1=−2
−23=−2+7r
−21=7r
r=−3
14 wrz 20:58