Rozwiąż równanie
księżniczka: x(2x2−1)=0
14 wrz 16:59
Kejt:
x (2x2 − 1) = 0
x = 0 v 2x2 − 1 =0
2x2 − 1 rozłóż na czynniki ze wzoru: a2 − b2 = (a + b) (a − b), każdy z nawiasów przyrównaj
do 0 i rozwiąż równania.
14 wrz 17:04
Janek191:
Lub
2 x
2 − 1 = 0
2 x
2 = 1
| | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
x = − √ |
| = − |
| = − |
| lub x = |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
14 wrz 17:11
Kacper: Widać, że księżniczka, bo wszyscy piszą jej gotowce.
14 wrz 17:13
księżniczka: dowolny nick wybrałam −.−... mam 5 z matmy i to zadanie rozwiązałam SAMA ale jako iż nie mam
odpowiedzi chciałam się upewnić co do rozwiązania gdyż sprawiają mi trudność takie równania
gdzie nie wychodzą 'ładne' wyniki
(zapamiętać na przyszłość: jak nick to najlepiej przypadkowe litery czy coś... ;;)
14 wrz 17:19
Metis: Taka mądra
14 wrz 17:20
księżniczka: tak.. przepraszam, że zależy mi na tym, żeby było dobrze... taka beznadziejna jestem :x
14 wrz 17:23
Kacper: Napisz do mnie, to ci powiem co robić, żeby nie tracić czasu na przepisywanie treści zadań na
forum

(8959267)
14 wrz 17:24
księżniczka: ach jaki avek uroczy

jaa się jakoś boję
14 wrz 17:28
Kacper: Czy ja gryzę?
14 wrz 17:30