rozwiąż zadanie podaj konieczne założenia
agata: Mnożenie ułamków algebraicznych
| x3 + 5x2 − 2x − 10 | | 2 | |
| * |
| |
| x2 − 2 | | x2 + 10x + 25 | |
14 wrz 16:55
Janek191:
Licznik i mianowniki rozłóż na czynniki
14 wrz 16:56
Kejt:
najlepiej to pogrupować:
x3 + 5x2 − 2x − 10 = x2 (x + 5) − 2 (x + 5) = (x2 − 2)(x + 5)
x2 + 10x + 25 = (x + 5)2
a teraz poskracaj co się da
pamiętaj o dziedzinie:
x2 − 2 ≠ 0 ∧ x2 + 10x + 25 ≠ 0
14 wrz 16:58
Janek191:
x2 − 2 = ( x − √2)*( x + √2)
x2 + 10 x + 25 = ( x + 5)2 = ( x + 5)*( x + 5)
x3 + 5 x2 − 2x − 10 = x2 *( x + 5) − 2*( x + 5) = ( x + 5)*( x2 − 2) =
= ( x + 5)*( x −√2)*( x + √2)
14 wrz 17:00