Ile osób uczestniczyło w obozie, jeżeli wręczono 702 pamiątki?
kamciooggg: Na zakończenie obozu sportowego każdy z uczestników otrzymał od każdego z pozostałych pamiątkę.
Ile osób uczestniczyło w obozie, jeżeli wręczono 702 pamiątki?
14 wrz 16:52
Janek191:
n*( n − 1) = 702 = 27*26
n = 27
=======
14 wrz 16:55
kamciooggg: Dziękuje bardzo
14 wrz 16:56
kamciooggg: A jak mogę to wyliczyć , z delty ?
14 wrz 16:58
Janek191:
Można i z Δ

Ja rozkładałem 702 na czynniki pierwsze :
702 = 2*3*3*3*13 = (3*3*3)*( 2*13) = 27*26
14 wrz 17:15
kamciooggg: okey, dzięki wielkie ^^
14 wrz 17:22