| 1 | ||
R i U{3}[2}R. Oblicz długość trzeciego boku trójkąta | ||
| 2 |

| a | |
= 2R => a = 2R*sin α | |
| sin α |
| 3R | R | 3R | R | |||||
a2 = ( | )2 + ( | )2 − 2* | * | *cos α | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 3R | R | 3R | R | |||||
(2R*sin α)2 = ( | )2 + ( | )2 − 2* | * | *cos α | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 9 | 1 | 3cosα | 4 | |||||
4R2*sin2α = R2( | + | − | ) /* | |||||
| 4 | 4 | 2 | R2 |
| 3 ± √105 | ||
cos α = | ||
| 16 |
| 3R | R | 3R | R | |||||
a2 = ( | )2 + ( | )2 − 2* | * | *cos α | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 10 | 3 | 3 ± √105 | ||||
a2 = R2( | − | * | ) | |||
| 4 | 2 | 16 |
| R | 9 ± 3√105 | |||
a = | √(10 − | ) | ||
| 2 | 8 |
dla Ciebie