| 4 | ||
krótsza podstawa ma długość | r. | |
| 3 |
h − czwarty bok trapezu, dl. 2r,
| 4r | ||
a = | , | |
| 3 |
| 4r | ||
2r + c += 2* | + b = 0 | |
| 3 |
| 8r | 2r | |||
2r − | + c = b => b = c − | |||
| 3 | 3 |
| 2r | ||
4r2 + (c − | )2 = c2 | |
| 3 |
| 4rc | 4r2 | |||
4r2 + c2 − | + | = c2 /*9 | ||
| 3 | 9 |
| 40r | 10r | |||
c = | = | |||
| 12 | 3 |
| 10r | 2r | 8r | ||||
b = | − | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 12r | ||
dolna podstawa = b+a = | ||
| 3 |

| 4 | ||
b= | r | |
| 3 |
| 1 | ||
CE=b−r= | r | |
| 3 |
| 1 | ||
r2= | r*|EB| | |
| 3 |
| 1 | ||
r= | |EB| | |
| 3 |
| 1 | ||
c= | r+3r | |
| 3 |
| 10 | ||
c= | r | |
| 3 |
| 4 | ||
b= | r | |
| 3 |
| 10 | ||
c= | r | |
| 3 |