matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji z parametrem
trq:
2x
2
+1
Dla jakiego a, granica lim x−
∞
jest równa 2?
ax
2
−x+1
14 wrz 16:31
bdziumzde5:
x
2
+ 1
1
x
2
(1 +
)
x
2
=
=
ax
2
− x +1
1
1
x
2
(a −
+
)
x
x
2
1
1+
x
2
2
= [
]
1
1
a −
+
x
x
2
a
14 wrz 16:36
bdziumzde5:
w liczniku zamiast jedynki oczywiscie powinno znalezc sie 2.
14 wrz 16:37
trq:
dzięki bardzo
14 wrz 17:03