wykonaj działania i podaj konieczne założenia
agata:
dzielenie ułamków algebraicznych
x3 + 3x2 − x − 3 1
−−−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 1 x2 + 8x + 15
14 wrz 16:19
bdziumzde5: x
3 + 3x
2 − x −3 = x
2(x−3) − (x−3) = (x−1)(x+1)(x−3)
x
2 + 8x + 15 = (x−3)(x−5)
| (x−1)(x+1)(x−3) | | 1 | |
| * |
| = .... |
| (x−1)(x+1) | | (x−3)(x−5) | |
14 wrz 16:29
bdziumzde5: zalozenia: mianownik rozny od 0
x≠1, x≠=1. x≠3, x≠5
14 wrz 16:30
razor: ehh...

x
3+3x
2−x−3 = x
2(x+3)−(x+3) = (x
2−1)(x+3)
x
2+8x+15 = (x+3)(x+5)
| (x2−1)(x+3) | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| x2−1 | | (x+3)(x+5) | | x+5 | |
zał: x
2−1 ≠ 0 i x+3 ≠ 0 i x+5 ≠ 0
14 wrz 17:07