Całka jak ruszyć?
Ola: Potrzebuje szybkiej pomcy z całką,jak ją wgl ruszyć,jakiś sposób na tego typu całki gdzie w
liczniku jest wielomian 2giego stonia a w mianowniku 3ciego?
Np:
∫((7x2 +7x −176)/(x3 − 9x2 + 6x +56))dx=
14 wrz 16:00
Blondi: Tego typu całek nie da się rozwiązać bez specjalnego kalkulatora.Polecam wolframalpha
14 wrz 16:09
Mila:
Rozłóż mianownik na iloczyn czynników liniowych, potem ułamki proste.
14 wrz 16:16
Ola: tyle,że taki trójmian rozłożyć na iloczyny to jest cud chyba... czyż nie mam racji?
14 wrz 16:24
MQ: Akurat w tym przypadku nie masz racji −− rozkład jest b. prosty.
14 wrz 16:32
Ola: Rozumiem. W takim razie taki sposób jak podała koleżanka Mila to jest najszybszy z możliwych
sposobów? Nie ma szybszego?
14 wrz 16:35
MQ: Tak.
Mianownik jest postaci (x−a)(x−b)(x−c), więc 56=a*b*c
14 wrz 16:39
Mila:
w(x)=x
3 − 9x
2 + 6x +56
szukamy całkowitych pierwiastków wielomianu.
w(1)=1−9+6+56≠0
w(−1)=−1−9−6+56≠0
w(2)=8−9*4+6*2+56=8−36+12+56≠0
w(−2)= −8−36−12+56=−56+56=0
x=−2 jest pirewiastkiem w(x)
Schemat Hornera: x=−2
1 −9 6 56
1 −11 28 0
w(x)=(x+2)*(x
2−11x+28)
Δ=121−4*28=121−112=9
| | 11−3 | | 11+3 | |
x1= |
| =4 lub x2= |
| =7 |
| | 2 | | 2 | |
w(x)=(x+2)*(x−4)*(x−7)
| | 7x2+7x−176 | | A | | B | | C | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx +∫ |
| dx +∫ |
| dx= |
| | (x+2)*(x−4)*(x−7) | | x+2 | | x−4 | | x−7 | |
próbuj dalej sama wyznaczyć A,B i C
14 wrz 16:49
Ola: Booooże,teraz sobie przypomniałam ,że istnieje Horner−kompletnie wypadł mi z głowy!
Dziękuję Ci bardzo Mila,teraz to już bez problemu.
Po problemie
14 wrz 16:53
Mila:
14 wrz 17:04