Wykonaj działania podaj konieczne założenia
Agataaaaaa: Mnożenie i dzielenie ułamków algebraicznych
a) x3+8x2−x−8 / x2+9x+8 : 2x2−2 / x+3
b) x3−5x2+2x−10 / x2+x−30 : x3+2x / x+6
c) x3−5x2+3x−15 / x3+x2+3x+3 : 2x−10 / 3x+3
d) x3+5x2−4x−20 / x3+5x2+x+5 : 2x+4 / 7x2+7
14 wrz 15:49
mqjq:
29 wrz 16:30
Little Mint:
a)
załozenia
x
2+9x+8≠0 Δ=49 x
1≠−8 x
2≠−1
x+3≠0 x≠−3
2x
2−2≠0 2(x
2−1)≠0 x≠1 x≠−1
x
3+8x
2−x−8= x
2(x+8)−1(x+8)= (x
2−1)(x+8)=(x+1)(x−1)(x+8)
x
2+9x+8=(x+8)(x+1)
2x
2−2)=2(x
2−1)= 2(x+1)(x−1)
| x3+8x−x−8 | | x+3 | |
| * |
| |
| x2+9x+8 | | 2x2−2 | |
| (x+1)(x−1)(x+8 | | x+3 | | (x−1)(x+3) | | x+3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| (x+8)(x+1) | | 2(x+1)(x−1) | | 2(x+1)(x−1) | | 2(x+1) | |
29 wrz 19:48