Granice ciągów
Beata: Jakiś pomysł jak się do tego zabrać?
14 wrz 15:29
Kacper: Podziel licznik i mianownik przez 8
n, a może się uda
14 wrz 15:31
Beata: w jaki sposób? potem wciągnąć pod pierwiastki?
14 wrz 15:44
ICSP: ja bym dzielił przez 2n
14 wrz 15:45
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez 2
n, czyli pod pierwiastkiem przez ( 2
n)
3 = 8
n
14 wrz 15:48
Beata: | | 4n+1 | |
ok i pod pierwiastkiem w liczniku będzie 2√ |
| tak? |
| | 22n | |
14 wrz 15:49
Janek191:
Nie zauważyłem , że jest pierwiastek II stopnia i pierwiastek III stopnia
14 wrz 15:49
Beata: ok dzięki
14 wrz 15:50
Janek191:
więc
| | √ 1 + 0 | |
lim an = |
| = 1 |
| | 3√ 1 + 0 | |
n→
∞
14 wrz 15:53