14 wrz 15:12
Janek191:
( 5 + 3 i)*( 10 − 2 i) = 5*10 − 5*2i + 3 i*10 + 3i *( − 2 i) = 50 − 10 i + 30 i − 6 i2 =
= 50 + 20 i + 6 = 56 + 20 i
bo
i2 = − 1
14 wrz 15:18
Dawid: A dlaczego po równaniu 5*10 jest −5, skoro b1 to 3i ?
14 wrz 15:28
Janek191:
Mnożymy każdą liczbę z pierwszego nawiasu przez każdą liczbę z drugiego nawiasu
14 wrz 15:33
Dawid: Tak, a czy w takim razie to −5*2i, nie powinno by zapisane w ten sposób −3i*(−2) ?
14 wrz 15:36
Dawid: ?
14 wrz 18:37
M.rek: Ale drobnica, nie dało się przepisać ?
14 wrz 18:44
Dawid: Nie rozumiem, o co Ci chodzi z tą drobnicą.Mam Ci przepisac cały przykład ?
14 wrz 18:55
M.rek: Jeżeli mam włożyć trochę wysiłku żeby to rozwiązać to ty też byś się mógł trochę wysilić żeby
było chociaż czytelne dobrze.
14 wrz 18:56
Dawid: A znasz wzór na mnożenie liczb zespolonych?
14 wrz 19:01
Dawid: Moim zdaniem Janek191, zrobił to zadanie nie poprawnie.Mógłbyś sprawdzic ?
14 wrz 19:04