matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli: U{16^n + 4}{(2^{2n}-2)(2^{2n}
ya18:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
16
n
+ 4
(2
2n
−2)(2
2n
+2)
14 wrz 15:05
Nk:
a ile jest 2
2n
*2
2n
?
14 wrz 15:07
Janek191:
16
n
+ 4
16
n
+ 4
4
1 +
16
n
a
n
=
=
=
2
4n
− 4
16
n
− 4
4
1 −
16
n
więc
1 + 0
lim a
n
=
= 1
1 − 0
n →
∞
14 wrz 15:10
ya18:
2
4n
, ale co dalej, doszłam do tego, że:
4
2
−n
+
2
4n
, ale nie wiem co dalej
4
1−
2
4n
14 wrz 15:12
ya18:
ok, dzięki
14 wrz 15:13