matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji.
trq:
√
7+x
− 1
lim x−>−6
x+6
√
7+x
+ 1
x+6
mnożę przez
i dochodzę do momentu =
√
7+x
+ 1
(x+6)(
√
7+x
)+x+6
co dalej?
14 wrz 15:00
Nk:
√
7 + x
− 1
√
7 + x
+ 1
6 + x
*
=
x + 6
√
7 + x
+ 1
(x + 6)(
√
7 + x
+ 1)
i teraz skróć
14 wrz 15:04
ICSP:
x + 6
1
1
=
=
→
(x+6)(
√
7 + x
+ 1)
√
x + 7
+ 1
2
14 wrz 15:04
trq:
jezu, ale ja jestem głupi czasami :<. dzięki!
14 wrz 15:07