wielomiany
Jan: Jak to obliczyć?
(n−2)(n−1)n=1320
n3 − 3n2 + 3n − 1320 = 0 i co dalej?
14 wrz 14:34
Janek191:
Rozłóż liczbę 1320 na czynniki
14 wrz 14:36
Metis: Jeżeli juz to:
n3 − 3n2 +2n − 1320 = 0
14 wrz 14:36
Janek191:
1 320 = 2*2*2*3*5*11 = (2*5)* 11*(2*2*3) = 10*11*12
n = 12
=====
14 wrz 14:39
Kacper: Ja próbowałbym zgadywać

3 kolejne liczby naturalne. Jak wezmę n=10 (10
3=1000) to mamy:
10*11*12=1320

Koniec
14 wrz 14:39
Kacper: Ups pomyłka n−2=10, czyli n=12
14 wrz 14:40
Jan: dzięki wielkie!
14 wrz 14:41