matematykaszkolna.pl
wyznacz granice jednostronne funkcji f w punkcie x0 uczen:
 x2+3x−4 
f(x) =

, x0 = 1
 −x3+x2+x−1 
14 wrz 14:21
jakubs: Wystarczy uprościć emotka
14 wrz 14:23
uczen: możesz to zrobić?
14 wrz 14:24
jakubs: Spróbuj sam/a. Za 5 minutek wracam.
14 wrz 14:24
uczen: no ok ok
14 wrz 14:25
Paulina:
 (x+4) 
f(x)=

−(x−1)(x+1) 
Podstaw teraz.
14 wrz 14:28
zgorszony: Jakim cudem osoba dotarla w w wieloletnim procesie nauczania do miejsca, w którym pojawiają sie granice jednostronne, a nie umie skracać ułamków i rozkładać wielomianów na czynniki?
14 wrz 14:29
jakubs: Osobiście znam dziewczynę, która w tym roku zdawała maturę(nie zdała) i przyszła do mnie żebym z nią zadania porobił na poprawkę. Jak zobaczyłem, że nie zna działań na ułamkach, a gdy przy zadaniu zapytałem ile jest 6*7 odpowiedziała nie wiem, to się poddałem.
14 wrz 14:33
Janek191: Ale może ma jakieś inne "zalety " ? emotka
14 wrz 14:35
paulina: ja się zastanawiam jak można być takim ,,noł lajfem" i siedzieć cały dzień zamulająć pałe przed kompem robiąć zadania z matmy *
14 wrz 14:36
Paulina: Po to żeby jak taka idiotka czytaj 14:36 zada pytania lub wstawi zadnie żeby jej umieć odpowiedzieć m.in po to emotka
14 wrz 14:38
jakubs: Janek191 jeżeli pytanie z 14:35 było do mnie, to tak jest "zdrowa"
14 wrz 14:46
jack: Sorry za odkopanie, ale... zgorszony: Jestem na drugim roku studiów na wydziale fizyki oraz od tego roku dodatkowo na informatyce i również mam z tym problem. Po prostu w czasach, gdy był czas na poznanie tych rzeczy miałem szkołę w czterech literach, a potem, gdy okres buntu przeszedł musiałem wiele nadrobić sam (i tak trójkowy uczeń liceum zdał rozszerzoną matmę i fizykę na blisko 90% każda), a niektóre rzeczy ciężko samemu przyswoić. Zgorszony już tego pewnie nie przeczyta, ale do reszty − proszę brać poprawkę na ludzi takich jak ja i po prostu − jeśli chcesz pomóc − rozpisz przykład w najbardziej zrozumiały sposób.
18 lis 21:51