Równanie okręgu
Jacek: Napisz równanie stycznych do okręgu x
2+y
2+12x−2y+17=0 i równoległych do prostej 2x+y−5=0
Mógłby mi ktoś pokazać na tym przykładzie jak rozwiązywać takiego typu zadania? Za udzieloną
pomoc bardzo dziękuję
14 wrz 14:17
Kacper: Zrób rysunka na początek
14 wrz 14:19
Jacek: Ale po co rysunek tutaj na pewno trzeba skorzystać z warunku równoległości prostych i jakiejś
dodatkowej zależności/ wzoru
14 wrz 14:21
Kacper: To bez rysunku ja ci nie pomogę, bo w geometrii rysunek to podstawa i z niego widać co można
wykorzystać.
14 wrz 14:22
Jacek: to już rysuję daj mi chwilkę
14 wrz 14:24
Jacek:

czerwonym kolorem oznaczona jest prosta o równaniu 2x+y+5=0
czarnym natomiast prosta o styczna do okręgu o równaniu x
2+y
2+12x−2y+17=0
14 wrz 14:28
Janek191:

x
2 + y
2 + 12 x − 2 y + 17 = 0
( x + 6)
2 − 36 + ( y − 1)
2 − 1 + 17 = 0
( x + 6)
2 + ( y − 1)
2 = 20 = (2
√5)
2
S = ( − 6; 1) r = 2
√5
oraz
2 x + y − 5 = 0 ⇒ y = − 2 x + 5
Prosta równoległa do danej ma równanie :
y = − 2 x + b
lub
2 x + y − b = 0
Odległość tej prostej od punktu S = ( − 6; 1) jest równa 2
√5
Skorzystaj z odpowiedniego wzoru i dokończ
14 wrz 14:29
Jacek: nie wiem dokładnie z którego czy to ten
14 wrz 14:35
Kacper:
14 wrz 14:35
Jacek: | 2*(−6)+1−5 | | I−12+1−5I | | 16 | |
| = |
| = |
| |
| √22+12 | | √5 | | √5 | |
14 wrz 14:41
Kacper: A co zrobiłeś z niewiadomą b?
14 wrz 14:42
Jacek: Dobrze jest rozwiązane i czy to koniec zadania Kacprze?
14 wrz 14:43
Jacek: 2 x + y − 5 = 0 wziąłem pod uwagę to równanie
14 wrz 14:44
14 wrz 14:51
Janek191:
Prosta o równaniu 2 x + y − b = 0 ma być styczna do danego okręgu !
14 wrz 14:55
Jacek: nie rozumiem za bardzo o co chodzi i z czego mam skorzystać
14 wrz 14:58
Janek191:
| I 2*( −6) + 1*1 − b I | |
| = 2√5 / * √5 |
| √22 + 12 | |
I − 12 + 1 − b I = 10
I − 11 − b I = 10
I 11 + b I = 10
11 + b = − 10 lub 11 + b = 10
b = − 21 lub b = − 1
Równania prostych stycznych:
2 x + y + 21 = 0 i 2 x + y + 1 = 0
=======================================
14 wrz 15:02
Jacek: Czasami się zastanawiam jak wy widzicie te liczby bo ja mam z tym problem żeby to w taki sposób
jak wy to zobaczyć
14 wrz 15:06
Jacek: Tutaj sposób rozwiązywania jest taki sam czy się zmienia

:
Napisać równania stycznych do okręgu x
2+y
2−2x+6y+5=0 i prostopadłych do prostej x−2y=0
Rozpisałem sobie to tak jak na poście z 14:29 i mam taką postać
(x−1)
2+(y+3)
2=
√152
r=
√15
14 wrz 15:15
Kacper: Zmieniają się tylko dane
14 wrz 15:19
Janek191:
Napisz równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej i dalej tak jak
w poprzednim zadaniu
14 wrz 15:20
Janek191:
Równanie okręgu − źle !
Powinno być
( x − 1)2 + ( y + 3)2 = 5 r = √5
14 wrz 15:23
Kacper: Ja nawet tego nie sprawdzałem
14 wrz 15:24
Janek191:
| | 1 | |
x − 2y = 0 ⇒ 2y = x ⇒ y = |
| x |
| | 2 | |
Prosta prostopadła ma równanie
y = − 2 x + b
14 wrz 15:26
Janek191:
Na wszelki wypadek należy sprawdzić
14 wrz 15:26
Jacek: Czyli tak S(1;−3)
x−2y−b=0 równanie prostej prostopadłej do prostej x−2y=0
dobrze zacząłem?
14 wrz 15:29
Jacek: skąd liczycie tą prostą prostopadłą
14 wrz 15:32
Jacek: a
1a
2=−1 tak?
Ale skąd ta 2
14 wrz 15:36
Janek191:
Podałem wyżej równanie prostej prostopadłej do danej prostej :
y = − 2 x + b
lub w postaci ogólnej
2 x + y − b = 0
14 wrz 15:36
14 wrz 15:37
Janek191:
Tam jest r = √5 !
14 wrz 15:37
Janek191:
S = ( 1 ; − 3) r =
√5
2 x + y − b = 0
i liczymy odległość tej prostej od S. Ta odległość musi być równa
√5
14 wrz 15:40
Jacek: już wyliczone panowie 2x+y+6=0 i 2x+y−4=0
Jakby popatrzeć na ten schemat działania to nie jest to takie trudne tylko potrzeba wprawy
14 wrz 15:43
Janek191:
14 wrz 15:44
Janek191:
Jest ok
14 wrz 15:45