jak to zrobić?
paulina: jak przedstawic liczbe z zakonczeniem okresowym w postaci ułamka zwykłego gdy okres nie jest od
razu po przecinku? np. 41,7(9)
14 wrz 14:09
14 wrz 14:10
paulina: niestety nie mieliśmy jeszcze ciągów to da sie zrobić to w jakis inny sposób czy tylko tak?
14 wrz 14:11
Kacper: ok to teraz tak

x=41,7(9)
Pomnóżmy przez 10, żeby okres zaczynał się "zaraz" po przecinku
10x=417,(9)
Teraz już wiadomo ile wynosi ta liczba
I teraz dzielimy przez 10, bo nas interesuje "x"
x=41,8
14 wrz 14:15
jakubs: Podobnie, jak robiłaś poprzednie zadanie:
10x=417,(9)
100x=4179,(9)
90x=3762 |:90
| | 209 | |
Po uproszczeniu: x= |
| |
| | 5 | |
14 wrz 14:19
pigor: ... , a ja ... widzę to tak :
x= 41,7(9) = 41,7+ 0.0(9) = 41,7+ 990 = 41,7+0,1= 41,8
14 wrz 15:37