dlaczego tak jest??
paulina: czemu tak jest? ? ?
x = 0,(9)
x = 0,999...
10x = 9,999...
9x = 9
x = 1
przecież 1 ≠ 0,(9)
14 wrz 13:56
pumba: Przeciez wyliczylas ze tak jest
14 wrz 13:58
pumba: ale 0,9≠1
14 wrz 13:59
Metis: 0,(9)=1
14 wrz 14:00
paulina: 0,(9) ≈ 1 ale nie jest przeciez jemu równe
14 wrz 14:01
14 wrz 14:02
paulina: no to jak moze tak być skoro nie jest?
14 wrz 14:07
Metis: Jest, w matematyce przyjmuje się że 0,(9) jest równe 1.
14 wrz 14:09
paulina: dziekuje
14 wrz 14:09
paulina: nie wiedziałam tego i nie mogłam zrozumieć
14 wrz 14:12
Kacper: Tego się nie przyjmuje to jest pewne
14 wrz 14:13
Metis: Dokładnie
14 wrz 14:17
Rafał.p:
0,(9) = 0,9 + 0,9 * 10
−1 + 0,9 * 10
−2 + 0,9 * 10
−3 +...
a = 0,9
q = 10
−1
|q| < 1
14 wrz 14:48
Janek191:
14 wrz 14:51
Nk:
"Tego się nie przyjmuje, to jest pewne" − niestety, to nie jest pewne, ale taki wynik
otrzymujemy po przeprowadzeniu "śledztwa", czyli dowodu matematycznego
14 wrz 14:55
Nk:
Nieskończony ciąg geometryczny (an): a1 = 0,9; q = 0,1; an = 0,9*(0,1)n−1;
a1 = 0,9
a2 = 0,9*0,1 = 0,99
a3 = 0,99*0,1 = 0,999
....
Sn − suma n początkowych wyrazów ciągu.
a1 + a2 + .... = limn→∞ Sn
14 wrz 15:00
Kacper: Słowo "pewne" miało znaczyć, że 0,(9) jest równe 1, a nie przyjmujemy, że jest 1.
14 wrz 15:22