Rachunek różniczkowy
Blue: | | x3−3x+2 | |
zad.1 Granica lim |
| : |
| | x3+x2−5x+2 | |
A. nie istnieje
B. wynosi 1
D. wynosi +∞
zad.2 Dana jest funkcja f(x) =4x+1, punkt x
0 i liczba epsylon (?) = 0,1. Znajdź największą
liczbę δ>0, dla której z nierówności |x−x
0|< δ wynika nierówność |f(x)−f(x
0)|<0,1.
Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Tutaj w ogóle za bardzo nie wiem, o co chodzi, pamiętam, że była jakaś definicja z tym
epsylonem, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło

Mógłby ktoś to szczegółowo wyjaśnić
| | ax+b | | 1 | |
zad.3 Funkcja f(x) = |
| osiąga minimum y= |
| dla x=1. Wyznacz a i b. Zakoduj |
| | 2x2+1 | | 4 | |
| | a | |
liczbę | |
| | podając jej cyfry setek, dziesiątek i jedności . |
| | b | |
| | 1 | |
Mi tutaj wyszło 004, a w odpowiedziach mam 400. Tzn. a = 1, b=− |
| według moich obliczeń... |
| | 4 | |
I czy tutaj przypadkiem nie powinno być maksimum zamiast minimum

?
14 wrz 13:43
Kacper: Blue z pierwszym zadaniem to się wstydź
14 wrz 13:47
Kacper: A i napisz do czego dąży n
14 wrz 13:47
Kacper: "x"
14 wrz 13:48
Kacper: Pokaż w 3 rachunki, bo coś nie tak
14 wrz 13:52
Blue: sorry, x−>2
14 wrz 15:53
Blue: Kacper, a Tobie w tym 3 ile wyszło?
14 wrz 15:54
Blue: w tym pierwszym nie wiem, jak obliczyć pierwiastki mianownika...
14 wrz 15:55
Janek191:
z. 1
| | x3 − 3 x + 2 | | 8 − 6 + 2 | | 4 | |
lim |
| = |
| = |
| = 1 |
| | x3 + x2 − 5 x + 2 | | 8 + 4 − 10 + 2 | | 4 | |
x→ 2
14 wrz 15:59
Blue: | | 0 | |
Ło matko  Ja tutaj chyba coś źle obliczyłam, bo myślałam, że wyjdzie [ |
| ] Boże, cóż za |
| | 0 | |
banał <facepalm>
14 wrz 16:02
Janek191:
z.3
więc
| a + b | | 1 | | 3 | |
| = |
| ⇒ a + b = |
| |
| 2 + 1 | | 4 | | 4 | |
oraz
| | a *( 2 x2 + 1) − ( a x + b)*4x | |
f ' (x) = |
| = |
| | ( 2 x2 + 1)2 | |
| | 2a x2 + a − 4a x2 − 4 b x | | − 2 a x2 − 4 b x + a | |
= |
| = |
| |
| | ( 2 x2 + 1)2 | | (2 x2 + 1)2 | |
| | − a − 4b | |
Dla x = 1 jest f '( 1) = |
| = 0 |
| | 9 | |
więc
− a − 4 b = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
========
======================
14 wrz 16:17
Kacper: Będę za godzinkę to napiszę, ale chyba masz ok
14 wrz 16:18
Kacper: O i już nie trzeba

Faktem jest, że błąd w zadaniu jest. Funkcja osiąga w tym punkcie maksimum
14 wrz 16:19
Janek191:
| | a | | 1 | |
I |
| I = I |
| I = 4.00 |
| | b | | − 0,25 | |
14 wrz 16:21
Janek191:
z.2
I x − x0 I < δ ⇒ I f(x) − f(x0) I < 0,1
więc
I 4 x + 1 − ( 4 x0 + 1) I = I 4*( x − x0) I = 4* I x − x0 I < 0,1 / : 4 ⇒
⇒ I x − x0 I < 0,025
zatem
δ = 0,025
−−−−−−−−−−−
14 wrz 16:34
Blue: Janek, czyli mam dobrze

Ale tam nie powinno być napisane maximum zamiast minimum

14 wrz 17:32
Blue: Przepraszam, nie zauważyłam Twojego ostatniego postu Kacper ^^ Czyli ma racje
14 wrz 17:33
Kacper: A widziałaś co napisałem wyżej?
14 wrz 17:34
Blue: że mam pokazać rachunki? ;>
14 wrz 18:25
Kacper: Nie

o błędzie

koniec tematu
14 wrz 18:30
Blue: Kacper, przecież napisałam, że nie zauważyłam ^^ No racja, koniec tematu
14 wrz 18:39