Limesy Limesy -,- Granice ..
Granica: Witam mam problem z takim przykładem i nie moge dojść do tego jak należy go rozłożyć na
czynniki by uzyskać granicę.
A więc:
W liczniku jest x3−x2−x+1 a w mianowniku x3−3x+2 a lim x−−>1
Oblicz granicę. z góry dzięki za odpowiedzi
14 wrz 13:16
ICSP: x3 − x2 − x + 1 = x2(x−1) − (x−1) = (x−1)(x2 − 1) = (x−1)2(x+1)
x3 − 3x + 2 = x3 − x − 2x + 2 = x(x−1)(x+1) − 2(x−1) = (x−1) [ (x2 + x − 2)] =
= (x−1)(x+2)(x−1) = (x−1)2(x+2)
14 wrz 13:18
MQ: A po co rozkładać?
Nie umiesz rozkładać, to podziel licznik i mianownik przez (x−1)
14 wrz 13:21
Granica: Wynik wychodzi dwie trzecie
14 wrz 13:21
Granica: ICSP Dzięki Wielkie !
14 wrz 13:22