uprość
sweety : korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż że zachodzą równości :
|4x + 4| x+ 2 = 2
14 wrz 12:44
ICSP: Nie zachodzą. Dla x =−2 równość nie jest nawet określona.
14 wrz 12:48
sweety : a jak uprościć ten ułamek ?
14 wrz 12:49
ICSP: nie da rady
14 wrz 12:59
ICSP: Można ewentualnie rozwiązać równanie.
14 wrz 13:00
sweety : a jak to zrobić ? poprzenosiłam na strony i wyszło mi, że |4x+4| = 2x +4
14 wrz 13:02
ICSP: z dziedziny mamy założenie x ≠ − 2
|4x + 4| = 2x + 4
4x + 4 = 2x + 4 lub 4x + 4 = − 2x − 4
14 wrz 13:05
sweety : dziękuję
14 wrz 13:14