podpowiedzcie coś
Devil: Hej, jak udowodnić że jak mam równość an + bn + cn = 0 zachodzi dla n =1 i dla n =3, to
zachodzi dla każdej liczby naturalnej nieparzystej n ?
10 lis 19:35
wmboczek: a+b+c=0
a3+b3+c3=0
z 1 wyznaczamy kolejno a,b, i c i podstawiamy do drugiego i mamy
a=−b, a=−c,b=−c stąd a,b,c=0
10 lis 20:20
Vax: Można również tak:
0 = a3+b3+c3 = (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ac)+3abc ⇔ 3abc = 0 ⇔ a=0 v b=0 v c=0 niech bso a=0
wówczas (n=2k+1):
a2k+1+b2k+1+c2k+1 = b2k+1+c2k+1 = (b+c)(b2k−b2k−1c+b2k−2c2−...+c2k)
= −a(b2k−b2k−1c+b2k−2c2−...+c2k) = 0 cnd.
Pozdrawiam.
27 cze 13:14