matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj dzielenie wielomau
Agnieszka:
(3x
4
−x
2
)/(x−1)
14 wrz 12:18
pumba:
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
14 wrz 12:28
Kacper:
3x
4
−x
2
=3x
3
(x−1)+3x
3
−x
2
=3x
3
(x−1)+3x
2
(x−1)+2x
2
=3x
3
(x−1)+3x
2
(x−1)+2x(x−1)+2x= 3x
3
(x−1)+3x
2
(x−1)+2x(x−1)+2(x−1)+2=(3x
3
+3x
2
+2x+2)(x−1)+2
14 wrz 12:31