narysuj wykres
Mike: mam taki wzór funkcji i musze narysowac wykres. tylko jak ten wzór uproscić? domyślam sie ze
chodzi o to aby uzyć odpowiednich potęg.
nie wiem jak to zrobić ale pierwszy pierwisatek jest 4 STOPNIA!
f(x): √1−2x+x2 − √x−√4x−4
14 wrz 12:17
Kacper: No to mały problem
14 wrz 12:20
Metis: √1−2x+x2 − parzysty pierwiastek więc zakładamy że liczba podpierwiastkowa musi być większa od
0.
Liczbę podpierwiastkową zwinąc wzorem skróconego mnożenia ( równanie kwadratowe) i do potęgi
14 wrz 12:23
pumba: Metis liczba pod pierwiastkiem jesli nie jest w mianowniku to musi byc ≥0 czyll wieksza lub
rowna 0
14 wrz 12:25
Kacper: ja pokażę tylko wykres
g(x)=4√1−2x+x2
4√1−2x+x2=4√(x−1)2=√|x−1|
Zaczynamy:
1. g(x)=√x g(|x|)
2. g(x)=√|x| u→[1,0]
3. g(x)=√|x−1|
Uwaga! przekształceń 2i 3 nie wolno zamienić miejscami
14 wrz 12:25
ICSP: f(x) = 4√x2 − 2x + 1 − √x − √4x−4 określona dla x ≥ 1
mamy :
f(x) = 4√(x−1)2 − √(√x − 1 − 1)2 = √|x−1| − |√x−1 − 1| =
= √x−1 − |√x − 1 − 1|
Dalej już bez problemów.
14 wrz 12:27
Metis: @pumba , racja bo (x−1)2 ≥ 0...
14 wrz 12:28