Wyznacz dziedzinę i zbiór rozwiązań równania
janesmith1997:
a) √x+1 = 3
b) √6−x = 1
14 wrz 12:16
Metis: Wskazówka: Liczba podpierwiastkowa musi być większa od 0.
14 wrz 12:18
pumba: to co pod pierwiastkiem ma byc ≥0 np a) x+1≥0 to x≥−1 czyli x∊<−1,∞)
Masz obie strony rownania nieujemne wiec mozesz podnies do potegi drugiej
to √x+1=3/2 x+1=9 to x=8 sprawdzamy x=8 nalezy do dziedziny wiec jest rozwiazaniem tego
rownania
tak samo zrob b)
14 wrz 12:21
Metis: Z b) można pobawić się z modułem...
|6−x| = ...
14 wrz 12:24