rownaine wartosc bezwzgledna
ytyrku: czy rozwiazanie jest poprawne?
||x|−1|=3
|x|−1=3 lub |x|−1=−3
|x|=4 lub |x|=−2 Sprzeczność
Odp: x=4 x=−4
14 wrz 11:43
Piotr 10:
14 wrz 11:44
ytyrku: dzieki, mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie jest błąd?
||x−2|+x|=4
|x−2|+x=4 lub |x−2|+x=−4
|x−2|=4−x lub |x−2|=−4−x
x−2=4−x lub x−2=x−4 lub x−2=−4−x lub x−2=4+x
x=3 sprzecznosc x=1 sprzecznosc
14 wrz 11:57
Kacper: |x−2|=4−x
Tutaj masz błąd. Nie wolno rozpisać bez odpowiednich założeń.
|x|=−2 − równanie nie ma rozwiązań.
14 wrz 12:09
ytyrku: nie ogarniam...
14 wrz 13:44
Kacper: |x−2|=4−x
tego równania nie możesz rozpisać na
x−2=4−x lub x−2=−4−x
dlatego, że prawa strona nie zawsze jest nieujemna i może się okazać, że dostaniesz głupoty
14 wrz 13:46
ytyrku: więć jak powinien prawidłowo wyglądać ten przykład, w odpowiedziach jest x=3
14 wrz 13:50
Kacper: Możesz napisać, że rozwiązujesz tak jak robiłeś i na końcu sprawdzić odpowiedzi i będzie ok.
14 wrz 14:02
Metis: Robisz to tak:
||x−2|+x|=4
Doprowadzasz do postaci z jedną wartością bezwzgledną:
|x−2|+x=4 lub |x−2|+x=−4
Teraz na podstawie definicji w. bezwzględnej:
x−2 ≥0 lub x−2<0
x ≥ 2 lub x<2
Teraz:
|x−2| = x−2 lub −(x−2)= −x+2
x−2+x=4 lub −x+2+x=4
2x−2=4 /+2 lub 2=4
2x=6 /:3 Sprzeczość 2≠4
x=3
|x−2|+x=−4
x−2 ≥0 lub x−2<0
x ≥ 2 lub x<2
Teraz:
|x−2| = x−2 lub −(x−2)= −x+2
x−2+x=−4 lub −x+2+x=−4
2x−2=−4 lub 2=−4
2x=−2 /:2 sprzeczność 2≠−4
x=−1
Podstawiasz do założenia:
x ≥ 2
−1≥ 2 Sprzeczność
Zatem x=3
14 wrz 14:16
Metis: Przeanalizuj sobie wszystko. W razie wątpliwości pytaj.
14 wrz 14:17
Metis: 2x=6 /: 2
x=3
14 wrz 14:25
ytyrku: Super, dziękuje bardzo. Wsztystko jasne
14 wrz 14:30