pochodna funkcji.
trq: | | ax+b | |
Funkcja f(x) = |
| ma ekstremum równe = −1 dla x = 2. Rozstrzygnij czy jest to |
| | (x−1)(x−4) | |
minimum czy maksimum.
f(2)=−1
2a+b=2
dalej chcę policzyć pochodną funkcji i tutaj się zatrzymuję :<. Jakieś rady?
14 wrz 11:34
ICSP: | | ax + b | |
f(x) = |
| , x ≠ 1 ∧ x ≠ 4 |
| | x2 − 5x + 4 | |
| | a(x2 − 5x + 4) − (ax + b)(2x − 5) | |
f'(x) = |
| = ... |
| | (x2 − 5x + 4)2 | |
14 wrz 11:41
trq: właśnie tak robię i dochodzę do momentu:
| | −ax2−2bx+4a+5b | |
f'(x)= |
| dalej rozumiem mam przyrównać pochodną do 0, z tego |
| | (x2−5x+4)2 | |
powstanie mi równanie i następnie zrobić układ równań z tym pierwszym?
14 wrz 11:44
ICSP: f'(2) = 0
14 wrz 11:45
ICSP: i dostajesz układ równań :
f'(2) = 0
f(2) = −1
Wyznaczasz z niego a oraz b.
14 wrz 11:46
trq: dziękuję bardzo
14 wrz 11:51