Rafał.p:
Mamy zbiór
A = {a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l , m, n, o, p}
a, b − faworyci
Dwie grupy eliminacyjne to zbiory B, C.
a)
Dwóch faworytów przyporządkujmy do jednej z grup.
B = {a, b, ...}
Wówczas do tej samej grupy możemy przyporządkować 6 osób z pozostałych 14. Można to zrobić na
| | | |
| sposobów. Można się zastanawiać czy grupy eliminacyjne tutaj są rozróżnialne. |
| | |
Przecież nie ma znaczenia czy losowanie przebiegnie tak:
B={a, b, c, o, h, i, j, m}
C={d, e, f, g, k, l, n, p}
czy tak
B={d, e, f, g, k, l, n, p}
C={a, b, c, o, h, i, j, m}
Rozmieszczenie tych osób jest identyczne.
b) Faworyci są przyporządkowani do dwóch różnych grup eliminacyjnych.
B = {a, ...}
C = {b, ...}
lub
B = {b, ...}
C = {a, ...}
Do pierwszej grupy eliminacyjnej w tych dwóch przypadkach możemy przyporządkować 7 osób z 14 na
| | | |
| sposobów. Wynik należy pomnożyć przez dwa, gdyż mamy dwa przypadki. |
| | |