Oblicz granice ciągu
BETA: d) lim n→∞ (√n − √n+1) =
Może ktoś pokazać jak to rozwiązać, bo stoję w miejsu. Z góry wielkie dzięki
14 wrz 09:44
MQ: Pomnóż licznik i mianownik przez √n+√n+1
14 wrz 09:49
Janek191:
| | n − ( n + 1) | | − 1 | |
an = |
| = |
| |
| | √n + √n + 1 | | √n + √n + 1 | |
14 wrz 09:51
BETA: dalej nie rozumiem

/
14 wrz 14:24
Paulina:
Widać od razu bez tego wyciąganie n z pod pierwiastka, że g=0
14 wrz 14:30
Janek191:
Mianownik → +∞ , więc an → 0 , gdy n → ∞
14 wrz 14:33
czesiek: ale skąd ta 1/2?
14 wrz 14:41
Janek191:
n12 = √n
14 wrz 14:42
Janek191:
Najlepiej w takich przypadkach korzystać z wzoru : a
2 − b
2 = ( a − b)*( a + b)
z którego wynika że
======================
więc
| | n − ( n + 1) | | − 1 | |
an = √n − √n + 1 = |
| = |
| |
| | √n + √n + 1 | | √n + √n + 1 | |
14 wrz 14:46
czesiek: wyniki koncowy jaki jest?
14 wrz 14:54
Janek191:
Patrz : 14.33
14 wrz 15:05